Affärsdrivna och cirkulära idéer i fokus i Växthusets Hackaton förra veckan

Lantmännens medarbetare har arbetat tillsammans med externa startups i ett Hackaton i årets Växthus.

I Växthusets aktuella program med tema Circular Futures har ett Hackaton genomförts där medarbetare från Lantmännen teamades ihop med externa startups. Förhoppningen bakom upplägget är att det gemensamma arbetet ska öka både affärsmöjligheterna och kunskapen om Lantmännens behov och prioriteringar.

De fyra startups som valts ut är mogna och resultatet hittills är mycket bra, enligt programansvarig Nina Tuomikangas: ”Vi har haft tre mycket intensiva dagar och deltagarna har hunnit gå djupt in i affärskontexten. De startups som varit med har dessutom fått stora insikter i Lantmännens verksamhet och matvärdeskedjan. Styrkan finns i samarbetet.”

Totalt har 170 idéer från tolv olika länder samlats in till det pågående Växthuset. Bland dessa har fyra externa blivit utvalda som eventuellt kan skapa en affär där de använder sidoströmmar från Lantmännen och omvandlar dessa till produkter av högre värde för Lantmännen. Behovet av cirkulära lösningar är en stor och utmaningen rymmer mycket potential, menar Nina och ser ett behov av att Lantmännen attraherar startups med lösningar på specifika utmaningar. Att arbeta på det skräddarsydda sätt som teamen i Växthusets Hackaton har gjort anser hon är optimalt.

”Det som har glatt mig är att se hur de gemensamma teamen verkligen har jobbat tillsammans. De har alla varit nyfikna och velat förstå och hitta lösningar och på så sätt har de lyckats bygga jättemycket kunskap om varandras affär.”

En viktig faktor till att arbetssättet har fungerat är att teamen haft tillgång till Lantmännens många experter, menar Nina: ”De har kunnat bolla sina teorier och frågeställningar med våra experter inom finans, innovation, produktion, forskning, marknad … I detta Hackaton har vi kunnat utnyttja styrkan i både Lantmännens bredd och djup. Och våra fyra utvalda startups har bidragit med sina specialiserade kunskaper och teknologier.”

Maria Nelving, Global Sustainability Manager, Unibake, working in SEaB team

Maria Nelving, Global Sustainability Manager, Unibake, working in SEaB team

Collage 2

Varför är Hackaton som detta viktiga för Lantmännen?

”Lantmännen har jätteambitiösa mål kring hållbarhet, både vad gäller att minska svinn och att öka värdet på sidoströmmar. Nu har vi under tre dagar fokuserat på att skapa gemensamma lösningar. Och vi har samtidigt hittat ett jättefint arbetssätt, både vad gäller att identifiera affärsmöjligheter och att samarbeta med externa startups. Den här modellen vill vi verkligen arbeta efter även framåt i Växthuset!”, menar Nina.

De Lantmännen-medarbetare som deltog bekräftar att teamen har arbetat både fokuserat och med framgång. ”Att jobba som ett team har varit så spännande. Vi hade som mål att ta fram en lösning som båda parter skulle vara nöjda med. Annars brukar man ha ett enda syfte, men nu sökte vi ett win win”, säger Anni Talts, Operations director Baltics på Unibake Fresh Bread som var en del av team Äio.

Solja Pietiäinen, industridoktorand på Lantmännen Group R&D, var med i samma team. Hon är en av flera av deltagarna som kommer att ta med sig arbetssättet framåt: ”I vanliga fall stannar man vid ett hinder, men det gjorde vi inte nu, utan hittade en annan lösning. Detta kommer att revolutionera mitt teamarbete. Jag vill ’hacka’ allt mitt arbete från och med nu!”

Sofia Siljama, Project Manager på Cerealia, teamade upp med Volare. Hon är inne på samma spår som Solja: ”Det här hackatonet har varit ett roligt sätt att få många saker gjorda på mycket kort tid. Den kan användas på femton frågor hos Cerealia!”

Inte bara processen har varit värdefull utan även innehållet, inte minst i form av möten och diskussioner med externa parter.  Det menar Carlo Rampini, Global Innovation Manager på Unibake: ”Ja, utifrånperspektivet och att bli utsatt för hur andra organisationer fungerar, hur smidiga de kan vara och hur de utvecklar sina egna verktyg.”

Kerstin Sigfridson, Project manager på Lantmännen Group R&D, applåderar det faktum att det finns möjlighet att delta i den här typen av projekt på Lantmännen och menar att det är värt att ta vara på: ”Ta chansen att vara med i ett hackaton om ni kan!”

Aio

Äio teamet Anni Talts (Unibake), Evelyn Lumi (Äio), Solja Pietiäinen (Lantmännen Group R&D), Luisa Nora (Äio) och Maija Kauppi (Unibake). Aino Kiiskinen (Unibake). saknas från bilden.

SeaB

SEaB teamet Maria Nelving (Unibake), Sandra Sassow (SEaB), Carlo Rampini (Unibake) och Aino Kiiskinen (Unibake). Richard Stowey från Unibake saknas från bilden.

Volare

Volare teamet Sofia Siljama (Cerealia), Tuure Parviainen (Volare), Jarna Hyvönen (Volare), Tapio Lahti (Lantmännen Agro) och Kirsi Vesterinen (Cerealia). Kerstin Sigfridson (Lantmännen Group R&D) saknas från bilden.

Tebrito

Tebrito teamet Göran Larsson (Agriculture), Anders Lindgren (Lantmännen Group R&D), Kerstin Sigfridsson (Lantmännen Group R&D) och Nils Österström (Tebrito). Jakob Söderström (Lantmännen Group R&D) var mentor till teamet.