Bra kolhydrater

Kolhydrater kan vara socker, stärkelse eller fibrer. Genom att äta långsamma kolhydrater med hög andel fibrer kan man få ett mer stabilt blodsocker än om man äter mycket snabba kolhydrater, som socker. Det är alltså kvaliteten på kolhydraterna du äter som påverkar hur din energinivå blir över tid. Fullkorn är ett exempel på mat som innehåller mycket fibrer och ger en stabil blodsockernivå.

Kolhydrater

Maten vi äter består till största delen av kolhydrater, proteiner och fett. Kolhydrater ger kroppen energi, hjälper magen att fungera bra och bidrar till att vi får i oss andra viktiga näringsämnen som vitaminer och mineraler. Det gäller att välja bra kolhydrater, för hälsan spelar kolhydraternas kvalitet en betydligt större roll än mängden.

Kolhydrater finns i många olika sorters mat, till exempel grönsaker, bröd, pasta, müsli, frukt, bönor och godis.

Ikon gröt och flingor
Ikon för bröd och mjöl
Ikon för ris, pasta och potatis
Ikon för nötter och frön
Ikon för frukt och grönt
Ikon för juice och läsk
Ikon för godis och desserter

Mat som gör mig mätt och pigg

  • Grönt och frukt
  • Fullkornspasta och bönpasta
  • Rågbröd och knäckebröd
  • Havregryn och müsli
  • Bönor och linser

Kolhydrater delas in i tre grupper 

Socker, stärkelse och fiber. Kroppen hanterar dem på olika sätt. 

Illustration fibermolekyl

Fiber

Fibermolekyler sitter ihop hårt och kan inte brytas ner när vi äter dem. Fiber gör att du känner dig mätt länge utan att ge så mycket energi. Knäckebröd av råg och fullkornspasta är exempel på mat som innehåller mycket fiber.

Illustration av stärkelsemolekyl

Stärkelse

Stärkelsemolekyler sitter ihop i längre kedjor. De bryts ner till enkla molekyler när vi äter, och blir sedan energi. Vitt ris och ljust bröd är exempel på produkter med mycket stärkelse.

Illustration av en sockermolekyl

Socker

Sockermolekyler är enkla eller sitter ihop två och två. De smakar sött och ger direkt energi. Socker kan förekomma naturligt, som i bär och frukt, eller som tillsatt socker när vi vill ha extra söt smak, exempelvis i läsk och godis.

Fibrer

Fiber kallas också kostfiber och finns i livsmedel från växtriket. I växten bidrar fiber till struktur och stomme och deras uppbyggnad gör att de är svåra för kroppen att bryta ner. Vi kan inte tillgodogöra oss så mycket energi från fiber – i stället bidrar de till bulk och som mat till magens bakterier. Många nyttiga ämnen följer med fibrerna, som mineraler, antioxidanter och vitaminer. Ett bra sätt att få i sig fiber är att välja produkter med fullkorn. Läs mer om fiber och fiberrik mat

I Sverige äter vi mindre fiber än vad Livsmedelsverket rekommenderar, i genomsnitt borde vi äta nästan dubbelt så mycket mot vad vi gör idag. Det finns starka samband mellan att äta mycket fiber och minskad risk för olika sjukdomar. Att äta lagom mycket fiber och fullkorn kan till exempel minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Detta beror på att fiber bidrar till att hålla blodsockernivån stabil, hjälper matsmältningen och gör det lättare att hålla vikten.

Illustration som visar vilka matsorter som innehåller mycket fiber.
Infografik som visar vilka kolhydrater du kan byta ut mot mer fiberrika kolhydrater
Illustration över energinivåkurvan under en hel dag

Våra produkter

Våra varumärken

Här hittar du några av våra livsmedelsvarumärken som finns på den svenska marknaden. Klicka på bilderna för att komma till deras webbplatser.