Ukraina

Matproduktion i krigszonen


500 ton frukostprodukter har levererats till försäljning och välgörenhet från Lantmännen Cerealias anläggning strax utanför Kiev mitt under brinnande krig. Med lika delar kampvilja, sammanhållning och okonventionella lösningar är Cerealia Ukraina en organisation som vägrar ge upp. Inte ens när bomberna faller över den internationella flygplatsen intill fabriken och frontlinjen bara är 15 km bort.

Inte ens när bomberna föll över den internationella flygplatsen intill fabriken och frontlinjen bara var 15 km bort gav Lantmännen Cerealia Ukraina upp.

– Det är svårt för oss i Sverige att föreställa oss vilka förhållanden ukrainarna lever under, men att ha en uppgift och ett arbete att gå till är viktigt. Och mat behöver alla, säger Carl-Peter Thorwid, vd för Lantmännen Cerealia.

Den 24 februari attackerades den internationella flygplatsen i Boryspil av ryska bomber, ett av många anfall när Ryssland överraskade Ukraina och världen med en invasion på bred front. I närheten av flygplatsen ligger Cerealias fabrik för frukostprodukter.

– Produktionen stängdes ner direkt och säkrades upp. All personal tog sig till skyddsrum och vi upprättade kommunikationsgrupper via telefon och sociala medier. Vi ville veta att alla var fysiskt okej. I början hade jag kontakt med chefen för den ukrainska anläggningen, Igor Chervak, i stort sett varje timme via sms, berättar Carl-Peter.

Tillbaka efter fyra dagar

Fyra dagar efter krigsutbrottet var en del av de anställda tillbaka på jobbet igen. Inte för att tillverka nya produkter, men väl för att leverera ut mat från lagret både som ren välgörenhet till flyktingströmmarna inom landet och ut till butikerna. Alla behövde mat.

– Den största svårigheten var – och är - att hitta transportlösningar. Att hitta lastbilar och framför allt förare som vågar köra. Det blev många okonventionella lösningar av typen liten vit skåpbil med en europapall frukostflingor direkt till butik.

En del av de anställda flydde över gränserna till Polen och Rumänien. Där togs de emot av personal från Lantmännen Unibake, som såg till att de fick både någonstans att bo och rentav arbete vid Unibakes bagerier i de båda länderna.

– Ett fantastiskt samarbete som visar på styrkan och sammanhållningen inom Lantmännenkoncernen, kommenterar Carl-Peter.

Rekordstor produktion

Den 13 mars hade läget i Kievregionen lugnat sig så pass att produktionen delvis kunde tas upp igen. Till en början bara ett dagskift, men i mitten av april var flera skift igång för att producera.

200 av de anställda är nu, den 16 maj, åter på plats och är tacksamma att ha ett jobb att gå till. Produktionen rullar på i hög takt. Under mars månad lyckades man leverera ut 500 ton frukostprodukter till olika delar av Ukraina och samma volymer nådde i april.

– Det finns en helt otrolig kampvilja. Faktum är att försäljningsvolymen i mars bara minskade obetydligt – 90 procent jämfört med volymen 2021. Under fyra dagar i april producerades hela 137 ton livsmedel. Det är all-time-high!

För att nå dit har det krävts mycket kreativitet och problemlösning. Brist på vissa råvaror innebär att man får koncentrera sig på de produkter som går att tillverka eller vara kreativ och hitta på nya recept, med nya råvaror.

Även om många invånare återvänt hem, närmare miljonen Kievbor har skrivande stund återvänt, är inget som normalt. Ännu rasar kriget. Många arbetsplatser är helt nedstängda. Men mat måste alla ha och Cerealia har en viktig uppgift att fylla.

 – Som företag har vi ansvar för att skydda både de anställda och vår verksamhet, samtidigt är livsmedelstillverkning en samhällsviktig funktion.

Hur blir det framöver när råvarulagren tar slut?

– Jag tror att vi kommer att få tag i det vi behöver. Ukraina är traditionellt ett stort exportland, men när det odlas mindre är det den inhemska försörjningen som prioriteras. Det kommer att finnas spannmål att köpa in, även om odlingen minskas till hälften, säger Carl-Peter och funderar över framtiden:

– Förr eller senare kommer kriget att ta slut. Vi hoppas att Ukraina då fortfarande är ett demokratiskt och självständigt land. Men det kommer att vara ett land som behöver byggas upp på nytt, inte minst infrastrukturen. Och livsmedel kommer att vara avgörande. 

Hur påverkar Ukrainakriget den svenska verksamheten av Cerealia?

– Livsmedelsbranschen är ju indirekt beroende av Ryssland och Ukraina i form av förnödenheter till lantbruket. Vår verksamhet påverkas också av energipriser och brist på lastbilschaufförer. En del av det vi säljer i Sverige består av råvaror från bland annat södra Europa och många chaufförer kommer från områden som påverkas av kriget.

Även förpackningsmaterial riskerar att bli en bristvara i Sverige. Ryssland är normalt en stor exportör av kartong – ett flöde som nu strypts helt på grund av sanktionerna. Dessutom börjar plastproduktionen påverkas, främst på grund av de höga energipriserna.

– Vi söker alternativa leverantörer och alternativa vägar så att vi inte riskera bli stående utan förpackningar och råvaror. Den kraftiga prisökningen på råvaror och energi medför att våra produkter blir dyrare att tillverka, samtidigt som lantbrukarna måste kompenseras för sina ökade kostnader. Vi arbetar för att ta ut kostnadsökningen på slutkunderna. Mat måste helt enkelt få bli dyrare.

Text: Helena Holmkrantz  Bilder: Lantmännen Cerealia

Carl-Peter Thorwid, vd Lantmännen Cerealia

Fakta om Lantmännen Cerealia Ukraina

250 anställda arbetar i Cerealia Ukraina. Merparten i en produktionsanläggning i Boryspil, cirka 40 km sydöst om Kiev och några på ett administrativt kontor inne i Kiev. Verksamheten producerar frukostprodukter som gröt, gryn, flingor och müslibars.,Produkterna tillverkas både för försäljning inom Ukraina och för export till närliggande länder. Här tillverkas även de havrekuddar som under namnet Havregott exporteras till Sverige.