Spaghettini med sparris, löjrom och skummig vitvinssås

Kanske känns det lite vågat att blanda pasta med löjrom? Många gånger är det dock brytningen mellan lyx och enkelhet som skapar viktiga kontraster och som gör maten intressant. Har man inte löjrom på lut hemma, går det såklart utmärkt att ersätta den med sik-, stenbits- eller laxrom.


4 portioner


200 g Kungsörnen Spaghettini

1 knippe (250 g) grön sparris, skuren i fina bitar

1 bananschalottenlök, finhackad

1 dl vitt vin

1 msk fiskfond

2 dl grädde

50 g smör

50 g löjrom

1 citron, skalet

1 ask kryddkrasse

Salt och peppar

35 minuter

1. Hetta upp en kastrull med smör och fräs schalottenlöken tills den blir glansig. Tillsätt vin och fiskfond och låt koka ner till hälften. Tillsätt då grädde och låt koka ihop till en sås. Rör ned smöret, lite i taget och smaka av med salt och peppar.

2. Koka pastan enligt anvisning på paketet i väl saltat vatten. Låt sparrisen koka med de sista 2 minuterna

3. Vid servering: Riv det gula från skalet av en citron och blanda med pastan. Mixa vitvinssåsen skummig, lägg upp pastan på ett vackert fat och häll över såsen. Dekorerara med kryddkrasse och små ägg av löjrom.


3,5/5 baserat på 284 röster.