Pestobakad lax.

Pestobakad lax

Istället för pinjenötter och pecorino görs peston på solroskärnor och vällagrad prästost och smaksätts med citronskal, vilket passar bra till just fisk. När laxen bakas under pestotäcket blir den riktigt saftig och kan serveras såväl varm som kall. 


4 portioner

ca. 10 bufféport.

600 g laxfilé

Pesto
2 vitlöksklyftor
150 g vällagrad prästost
1 knippe basilika
1 knippe persilja
200 g Go Green Solroskärnor
1 citron, ekologisk
2 dl olivolja

Salt och peppar

40 minuter
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär laxen i ca 5×5 cm kuber och lägg i en ugnsfast form.
  3. Skala och hacka vitlöken grovt. Riv osten. Skölj och grovhacka örterna.
  4. Mixa vitlök, ost, örter, solroskärnor och olivolja i en matberedare eller med mixerstav till en grov massa.
  5. Skölj citronen noga och finriv det yttersta skalet. Blanda ner skalet i peston och smaka av med salt, peppar och citronsaft. Tillsätt eventuellt lite mer olja om peston är för tjock.
  6. Bred peston över laxen och baka den sedan i mitten av ugnen ca 7-10 minuter, eller tills laxen på precis genomtillagad. 

3,3/5 baserat på 779 röster.