Bacon- och rosmarinkyckling med krämig rotfruktsgratäng

Bacon- och rosmarinkyckling med krämig rotfrukts- och pärongratäng

Gratängen får en härlig smak- och konsistenskontrast tack vare de söta päronen, den smakrika osten och de knapriga pumpakärnorna. Det blir det perfekta tillbehöret till den smakrika bacon- och rosmarinkycklingen. Servera gärna tillsammans med en krispig sallad.


4 portioner

2 förp Kronfågel DELi med bacon & rosmarin
600 g potatis
1 palsternacka
1 klyfta rotselleri, ca 200 g
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 fasta päron
200 g lagrad cheddar
1 dl Go Green Pumpakärnor
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
Salt och svartpeppar
Smör till formen

1 timme 15 minuter
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen, palsternackan, rotsellerin, löken och vitlöksklyftorna och skär allt i tunna skivor. Skölj päronen och skär dem i lite tjockare skivor, ca ½ cm tjocka.
  3. Riv cheddarosten grovt.
  4. Koka upp grädden och mjölken i en stor kastrull. Tillsätt rotfrukterna, löken och vitlöken, koka upp och låt sedan puttra på medelhög värme under omrörning ca 10 minuter, eller tills rotfrukterna har släppt lite stärkelse och allt mjuknat något.
  5. Tillsätt päronet och osten i rotfruktsblandningen, rör om och smaka av med salt och peppar.
  6. Häll blandningen i en smord ugnsfast form, ca 20*30 cm. Strö över pumpakärnorna.
  7. Grädda gratängen i mitten av ugnen ca 40 minuter eller tills den är lagom krämig och har fått fin färg. Täck eventuellt med folie efter halva tiden så att den inte bränns.
  8. Tillaga kycklingen enligt anvisningen på förpackningen.
  9. Servera kycklingen tillsammans med gratängen. 

3,3/5 baserat på 309 röster.