Blogg - om hela kedjan från jord till bord

Här i vår blogg kan du läsa mer om vad vi gör och vad vi tycker om händelser i vår verksamhet eller sådant som påverkar kedjan från jord till bord. Här bloggar bland annat Alarik Sandrup från Lantmännen Energi, årets traineer och vår chef för hållbar utveckling Claes Johansson.

Sortera:
Tema:
 • Tack för att du tankar etanol!

  I Stockholms rullar cirka 50 000 etanolbilar på våra gator, och i Sverige som helhet är siffran mer än fyra gånger så stor. Just nu har Stockholms stad en kampanj för att uppmärksamma de bilister som valt att köra näst intill så fossiloberoende det går, nämligen med E85. Kampanjen är initierad av Stockholm stad, i samarbete med flera företag, bland andra Lantmännen Energi.

  Av: Per E
 • Efterfrågan på fossil energi fortsätter att öka

  World Energy Outlook 2014, International Energy Agencys (IEA) årliga statusrapport av energiläget i världen, lanserades den 12 november. Några av slutsatserna i rapporten är att den globala efterfrågan på energi kommer att öka med 37 procent fram till 2040 och att subventionerna till fossil energi fortfarande är orimligt stora. I detta blogginlägg sammanfattar vi de viktigaste slutsatserna från årets rapport.

  Av: Per E
 • Biodrivmedlens klimatnytta underskattas

  Nya beräkningar av biodrivmedlens klimatnytta visar att klimatnyttan i själva verket är högre än vad som tidigare redovisat. Om biodrivmedlens klimatpåverkan jämförs med icke-konventionella fossila bränslen, det vill säga de fossila bränslen som biodrivmedel ersätter på marginalen, visar de nya beräkningarna att biodrivmedlen är 80 % mer klimateffektiva än tidigare bedömningar.

  Av: Per E
 • Sverige och Norges första flygningar på biobränslen är genomförda

  Flyget står idag för ett par procent av de globala utsläppen av koldioxid. Det är dock en snabbt växande sektor och för att minska koldioxidavtrycket från flygsektorn är alternativ till fossilt flygbränsle avgörande. Det är därför glädjande att SAS och Norweigan nyligen genomfört sina första kommersiella flygningar med biojet, ett biobaserat flygbränsle som tillverkats av restavfall.

  Av: Per E
 • Debattartikel i Ny Teknik: ”Sveriges biobränslen är i världsklass”

  I veckan i Ny Teknik skriver nio aktörer, från institut, akademi och industri, en debattartikel om Sveriges världsunika kompetens och lovande tekniska processer för biobaserade produkter. Sverige har goda möjligheter att omvandla kunskapen till produkter, processer och arbetstillfällen, men det krävs politiska överenskommelser och medel till uppskalning av nya och vidareutvecklade processer och av de demoanläggningar som krävs för storskalig produktion av biobaserade produkter.

  Av: Per E
 • Ny regering och nytt parlament tar plats

  En ny rödgrön regering har tagit plats och utlovat att miljö- och klimatpolitiken kommer vara mer framträdande än tidigare. I Stefan Löfvens regeringsförklaring nämndes införandet av ett klimatpolitiskt ramverk som ett exempel. Löfven har även i valrörelsen lyft vikten av satsningar på bioenergi – som jobbskapande och klimatsmart. I regeringsförklaringen nämndes dock inget konkret kring utmaningen i att ställa om vår transportsektor, förutom införandet av en miljöbilsbonus.

  Av: Per E
 • Lantmännen Agroetanol utvecklar klimatsmart teknik för återvinning av livsmedel

  Globalt är matsvinn ett stort resursslöseri, vilket vi bloggat om bland annat här (länk: http://lantmannen.se/omlantmannen/omvarld-och-naringspolitik-pa-lantmannen-energi/lantmannens-energiblogg/111/lantmannens-energiblogg/783/fn-och-lantmannen-vill-stoppa-matsvinnet/) Ett ytterligare initiativ i Lantmännens arbete för att minska matsvinnet sker nu på Agroetanol som vidareutvecklar sin produktionsanläggning i Norrköping för att som ett komplement till spannmålsråvaran kunna ta hand om restprodukter från livsmedelsindustrin.

  Av: Per E
 • Koldioxidanläggningen är i drift på Agroetanol

  I september invigdes AGA Gas AB:s och Lantmännen Agroetanols AB:s nya koldioxidanläggning på Händelö i Norrköping. Anläggningen invigdes av dåvarande miljöminister Lena Ek.

  Av: Per E
 • Per Erlandsson är ny näringspolitisk chef på Lantmännen Energi

  Sedan i somras är Per Erlandsson ny näringspolitisk chef på Lantmännen Energi. Per har tagit över arbetet efter Alarik Sandrup som är programchef för ett projekt drivet av biståndsorganisationen We Effect i Malawi. Per har tidigare varit chef för Lantmännen Energis forskning och utvecklingsarbete men breddar nu sitt ansvar till att även omfatta näringspolitiken för divisionen. I och med detta byte har bloggen vilat ett tag, men nu kommer vi åter börja blogga!

  Av: Per E
 • Preem och Lantmännen i GP: "Fossilfri trafik kan ordnas vid pumpen"

  Om Sverige ska ha fossilfri trafik på vägarna 2030, så kommer det till största delen handla om att ha biodrivmedel som fungerar i dagens motorer. Då måste politiken inrättas därefter, skriver Petter Holland, koncernchef Preem och Carl von Schantz, Lantmännen Energi, i Göteborgs-Posten.

  Av: Alarik
  17 feb
  Alarik Alarik
 • Hatting
 • Doggy
 • Pastridor
 • Aspen
 • Axa
 • Schulstad
 • GoGreen
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Skicka
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng