Blogg

Nya mål för matavfallet

Nyckelord: matavfall, matsvinn
Matsvinnet kommer vara i fokus 2011, att vara rädd om maten är inte en trend - det blir en livsstil.

I en artikel i DN som bygger på en undersökning från Konsumentföreningen i Stockholm kring matavfallet står det att barnfamiljer slänger mest mat.

Samtidigt finns det en undersökning som visar att barnen är allt mer medvetna om var maten kommer ifrån, fyra av fem vet att mjöl är huvudingrediens i bröd, tre av fyra vet att ost framställs av mjölk till exempel (LRF). 
Man kanske skulle visa ännu tydligare för barn och andra matglada konsumenter att maten faktiskt fortsätter påverka miljö och människa även i nästa steg? Vad är bra mat för både kroppen och klimatet? Inte alltid helt enkelt att svara på men bra mat från Lantmännen handlar mycket om just detta, ansvarsfullt producerad med omtanke om både natur och människa.

Vi har också gjort en egen undersökning kring matsvinnet och oavsett resultaten jämfört med andra undersökningar kan vi vara överens om att kastad mat är ett miljöproblem.
Det tillför inte särskilt mycket till den privata ekonomin heller.
Men nu har flera olika aktörer vaknat, bland annat Naturvårdsverket som under året kommer ta fram en plan för att sätta ett mål för hur mycket matavfallet ska minska i hela kedjan. 

Hur ska man då bete sig som privatperson och lätt förvirrad vanlig konsument? Massor av tips och recept finns i vår bok Var rädd om maten som du kan beställa här. Börja med det.

Sedan kan du också gå vidare till Naturvårdsverkets sajt där det finns också ett antal tips och tricks för ett lite miljövänligare beteende.

Dela:  
  • Korvbrödsbagarn
  • Hatting
  • Start!
  • Axa
  • GoGreen
  • Gooh!
  • Kungsörnen
 
Tipsa en vän
Din kommentar har skickats. Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng
Skicka
Ditt meddelande har skickats Ett fel inträffade. Försök igen senare Stäng